Tehéntúrós óriáscsiga kalács

2015. április 13., hétfő · Posted in , , ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 600 g fehér liszt,
  • 200 ml tej,
  • 2 egész tojás,
  • 25 g friss élesztő,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 2 kiskanál vaníliás cukor,
  • 1 kiskanál só.
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 250 g tehéntúró,
  • 5 dkg cukor,
  • 5 dkg griz,
  • 5 dkg mazsola (de lehet több is),
  • 2 kiskanál vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 tojás.
Hozzávalók a kenéshez:
  • 1 egész tojás.

Az élesztőt 100 ml langyos, cukros tejben felfuttattam. A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a sót, a vaníliás cukrot, az olajat, a 2 tojást felvertem és hozzáadtam a liszthez, majd hozzáadtam a felfuttatott élesztős tejet is és a maradék tejjel összegyúrtam. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztettem.

Utána lisztezett deszkán könnyen átgyúrtam és 1 ujjnyi vastag, téglalap alakú tésztát nyújtottam belőle. A töltelékhez való alapanyagokat mixerrel összedolgoztam, majd a tésztára kentem és óvatosan, hogy a töltelék ne folyjon ki, feltekertem. Csigát formáltam belőle és sütőpapírral kibélelt kerek formába tettem.

A tetejét megkentem a felvert tojással, amjd előmelegített sütőben, közepes lángon aranybarnára sütöttem.

Mazsolás, diós kalács

2015. április 8., szerda · Posted in , , ,

Hozom a húsvéti kalácsomat :) Ismét a jól bevált, foszlós receptemet készítettem el, ezennel viszont mazsolát és diót tettem bele.



Hozzávalók a tésztához:
  • 1/2 kg fehér liszt,
  • 1 kocka (25 g) friss élesztő,
  • 2 tojás sárgája,
  • 2 kk vaníliás cukor,
  • 4 evőkanál cukor,
  • 8 dkg olvasztott margarin,
  • 1 kk só,
  • 2,5 - 3 dl langyos tej
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1 tojás fehérje,
  • 15 dkg mazsola,
  • 10 dkg darált sió,
  • 10 dkg cukor
Hozzávalók a kenéshez:
  • 1 tojás sárgája.


Az élesztőt 150 m langyos, cukros tejben felfuttattam. A lisztet, a sót, a vaníliás cukrot és a cukrot a dagasztó tálba tettem és jól összekavartam. A 2 tojás sárgáját kevés tejjel felvertem és hozzáadtam a liszthez, majd hozzáadtam a felfuttatott élesztős tejet is és összekavartam. Apránként hozzáadtam a tej többi részét is és tésztát gyúrtam belőle. 

Közben megolvasztottam a margarint és hagytam kicsit kihűlni. Miután összegyúrtam a tésztát, nagyon kis adagokban elkezdtem beledolgozni a margarint. Ez nagyon fontos, mert ettől lesz foszlós a kalács. Ez a művelet eltartott kb. 30 percig. Könnyű, puha tésztát kaptam.


Letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztettem. A 30 perc letelte előtt a tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot vertem és hozzáadtam a darált diót. Utána lisztezett deszkán könnyen átgyúrtam és  kb. 1 ujjnyi vastag tésztalap alakúra nyújtottam. Megkentem a diós masszával, megszórtam mazsolával és ügyesen feltekertem. Egy hosszabb tekercset kaptam, amit enyhén megsodortam és sütőpapírral kibélelt kalácsformába helyeztem. A tetejét megkentem tojássárgával és villával megszurkáltam. Előmelegített sütőben szép barnára sütöttem.

Linzerkarikák

2015. április 7., kedd · Posted in ,


Ezt a receptet egy nagyon régi újságban találtam anno és eltettem, mert tudtam, hogy egyszer jó lesz majd kipróbálni.  Most, hogy megérkeztek az új játékaim, neki is estem. Egyből 2 adagot gyúrtam, mert tudtam, hogy egy nem lesz elég. Egyiket megsütöttem aznap, a másikat csak másnap, tehát  24 órát is állhat a tészta a hűtőben, nem lesz semmi baja. Házi ribizlilekvárral ragasztottam össze őket, azelőtt porcukorba forgattam a felső darabokat.

Az eredmény: nagyon finom, omlós kekszet kaptam, ami akár lekvár nélkül, csak magára is  fogyasztható, de lekvárral isteni. Másnap annyira puha lett, hogy tiszta élvezet enni, nem lehet abbahagyni. Ezt mindenképp megtartom és csak ajánlani tudom! Hiába no, 50 évvel ezelőtt is tudtak a háziasszonyok finomakat sütni :)

A formák nagyon jók, könnyen lehet velük dolgozni. 

Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt,
  • 20 dkg margarin,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 tojássárga,
  • 1/4 tasak sütőpor
  • 1 vaníliás cukor.
A hozzávalókat gyors gyúrással összegyúrjuk, nehogy a tészta kizsírosodjon, majd fél óráig a hűtőben pihentetjük. Utána 3 mm vastagságúra nyújtjuk és linzerszaggatóval kiszaggatjuk. A karikákat sütőlemezre helyezzük és közepes lángon aranybarnára sütjük. Miután kihűlt, a linzerkarikákat lekvárral ragasszuk össze.

Paradicsomos ceruzabab leves üvegből

2015. április 2., csütörtök · Posted in , , ,

Minden évben szoktunk eltenni ceruzababot üvegben és természetesen szoktunk befőzni paradicsomot is. Most ebből készült a leves 5 perc alatt. 


Hozzávalók:
  • ceruzabab (házilag eltéve, de lehet fagyasztott is),
  • paradicsomlé (házi),
  • kevés tej.
A ceruzababot a levével együtt a fazékba öntöttem, felforraltam, hozzáadtam annyi paradicsomlét, amennyit szükségesnek láttam és kevés tejet, majd az egészet felforraltam. Tálaláskor tejfölt lehet adni hozzá. Esetleg lehet egy kis cukrot is adni hozzá, aki édesebben szereti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.