Duplán köménymagos leveles pogácsa

2015. január 31., szombat · Posted in , , ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg fehér liszt,
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 1 tojás,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 1,5 ek só,
  • 2 ek 20%-os tejföl,
  • 0,7 dl tej,
  • 25 dkg 72%-os margarin,
  • 1 kk cukor.
Hozzávalók a kenézhez:
  • 5 dkg olvasztott margarin.
Kell még hozzá:
  • 1 tojás a kenéshez,
  • köménymag. 

A lisztet egy gyúrótálba tettem, hozzáadtam a sót, a száraz élesztőt, a cukrot és összekavartam. Beleszeleteltem a margarint, hozzáadtam a tejföllel elkevert tojást, majd a langyos tejet és tésztát gyúrtam belőle. Meleg helyen fél órát kelesztettem.

Utána lisztezett munkalapon vékonyra nyújtottam és megkentem az előzőleg megolvasztott és lehűtött 5 dkg margarinnal, megszórtam köménymaggal és összehajtottam. Ezt a műveletet három-, négyszer megismételtem. Utána fél cm vastagságúra kinyújtottam, megkentem tojással, késsel megrácsoztam, megszórtam köménymaggal és borospohárral kiszaggattam. Előmelegített sütőben megsütöttem.

Bocifarok pörkölt krumplipürével

2015. január 26., hétfő · Posted in , ,


Hozzávalók:
  • 1 bocifarok (kb. 1 kg)
  • 3 nagy fej hagyma,
  • 6 nagy cikk fokhagyma,
  • 2 babérlevél,
  • 2 kk só,
  • (kb.) 2 dl olaj,
  • (kb.) 3 dl víz.
A kukta aljára öntöttem az olajat, hozzáadtam az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, ráhelyeztem a megmosott bocifarkot, hozzáadtam a sót és a babérlevelet, majd ráöntöttem a vizet. Lezárt kuktában, lassú tűznél addig pároltam, míg a hús megpuhult. Ez nálam kb. 1 órát vett igénybe, ezalatt elpárolog a víz is, a hagyma pedig finoman megpárolódik, a hús pedig omlós lesz. Krumplipürével tálaltam, a hagymát pedig rátettem a krumplipürére. 

Sonkában sült máj tejfölös krumplipürével

2015. január 25., vasárnap · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 40 dkg sertésmáj,
  • 20 dkg sonka,
  • olaj,
  • bors,
  • majoránna,
  • fokhagyma.
A májat csíkokra vágtam, megspékeltem fokhagymával, borsoztam, megszórtam majoránnával, majd vékony sonkaszeletekbe csavartam. Fogpiszkálóval áttűztem és forró olajban megsütöttem. Sózni sütés előtt a májat nem szabad, mert a só hatására kemény lesz. Én utána sem sóztam meg, mert elég volt, ami a sonkában volt.  Tejfölös krumplipürével tálaltam.

Puha keksz

2015. január 24., szombat · Posted in ,

Elég gyakran sütök kekszet, mert sokáig eláll, ráadásul fagyasztani is lehet. Ez most egy nagyon könnyű, poronyú kekszrecept. 


Hozzávalók:
  • 24 dkg 72%-os margarin,
  • 45 dkg liszt,
  • 30 dkg cukor,
  • 4 tojás,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 kk vaníliás csukor,
  • csipet só.

A margarint a cukorral habosra kavartam, hozzáadtam a reszelt citromhéjat, a tojásokat és simára kavartam. A sütőport elkevertem a lisztben, apránként a tojásos masszához adtam és összedolgoztam.  Egy ragacsos, lágy tészta lesz belőle, ezért keksznyomót nem érdemes használni. Kiskanállal adagolva, lisztes kézzel golyókat formáltam belőle és sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem. Érdemes nagyobb távolságot hagyni a golyók között, mert szétfolyik és össze is ragadhat. Előmelegített sütőben megsütöttem. Vigyázni kell, mert hamar megég.

Csőben sült tehéntúrós palacsinta

2015. január 22., csütörtök · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 6 db palacsinta,
  • 1 egész tojás,
  • 20 dkg tehéntúró,
  • 10 dkg cukor,
  • kevés vaj.
A palacsintákat megsütöttem a szokásos módon. Szerencsémre pont akkorák lettek, hogy belefértek a tűzálló edényembe. A tehéntúrót villával összetörtem, hozzáadtam a cukrot és a tojást, majd jól összedolgoztam. Mindegyik palacsintát megkentem tehéntúróval, feltekertem, majd a kivajazott tűzálló edénybe tettem, a tetejét enyhén megszórtam cukorral. Közepes lángon 20 percig sütöttem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.