Ribizli leves

2015. január 10., szombat · Posted in ,

Sajnos elég ritkán szoktam gyümölcslevest főzni, pedig szeretem, mert finom. Most rászántam magam, mert volt a kamrámban egy ribizli befőtt, ami legalább 8 éves. Gondoltam épp ideje már valamit kezdeni vele.  


Hozzávalók:
  • 1 üveg ribizli kompót,
  • 1 tojás,
  • kb. 150 ml tej, 
  • cukor ízlés szerint.
A ribizli kompótot a fazékba öntöttem, annyi vizet adtam hozzá, amennyit elegendőnek gondoltam és felforraltam. A tojást megmostam, szétválasztottam és a fehérjét belefőztem a levesbe. Amikor a fehérje megfőtt, levettem a tüzról. A tojássárgából és a tejből habarást készítettem és hozzáadtam a leveshez. Cukorral édesítettem.

Fogyasztható meleged, de nyáron hidegen is nagyon finom.

Meggy, cseresznye levesnek, mártásnak, süteményekbe

Egy kg meggyre 40 dkg cukrot számítunk. A jól megmosott meggyet kimagoljuk, és a gyümölcsöt a cukorral rétegesen üvegekbe rakjuk. Tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk, és lassan gőzöljük kb. 30 percig. Ha a befőttet tészta sütéséhez használjuk, előzőleg levétől szitán lecsurgatjuk. Levét szódavízzel szörpként fogyaszthatjuk. 

Dolgozó Nő - 1983 június 

Frittata di spaghetti al forno - Csőben sült spagetti

2015. január 9., péntek · Posted in , , ,


Hozzávalók:
  • 250 g durum spagetti (száraz súlya),
  • 5 dkg bacon,
  • 5 dkg szalámi,
  • 2 ek zsemlemorzsa,
  • 4 tojás,
  • só,
  • reszelt sajt,
  • kevés vaj. 

A spagettit sós vízben félkészre (al dente)  főztem, leszűrtem és hagytam lecsepegni. A bacont és a szalámit apró kockára vágtam és egy teflon edényben pirosra sütöttem. A tűzálló edényt megkentem vajjal, megszórtam zsemlemorzsával, belehelyeztem a spagettit, majd rászórtam a kiolvasztott bacont és szalámit. Megsóztam, majd ráöntöttem a felvert tojásokat. Közepes lángon addig sütöttem, míg a tojás majdnem megsült. Ekkor rászórtam a reszelt sajtot és visszatoltam a sütőbe, és addig sütöttem, míg a sajt ráolvadt.

Kockára vágtam és házi pizzaszósszal tálaltam.

Reszelt alma télire

2015. január 6., kedd · Posted in , ,

E célra a gyenge minőségű gyümölcsöt is felhasználhatjuk. Öt kg. megtisztított, reszelt almához 1 dkg. Szalicilt vagy benzoensavas nátriumot (gyógyszertárban kapható) teszünk. Ezt a mennyiséget kb. 8 – 10 kg almából kapjuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük, majd elkeverjük a szalicillal. Nagy üvegekbe szorosan lenyomkodjuk, és lekötjük. Ha az alma nagyon leves, levéből leönthetünk egy külön üvegbe, amit néhány hét múlva, amikor a nagy üvegben a lé leapad, visszaönthetünk. Az almából bármikor kivehetünk, a maradék nem romlik meg.

Dolgozó Nő – 1982 szeptember

Kenyértésztába csomagolt debreceni

2015. január 5., hétfő · Posted in , ,

Volt 6 darab debrecenim és gondoltam kipróbálom ezt a kenyértésztába csomagolást. Praktikus megoldás vacsorára, reggelire, mustárral, ketchuppal vagy egyéb savanyúsággal kitűnő eledel. 


Hozzávalók:
  • 6 db. debreceni (0,48 kg volt nekem),
  • 50 dkg liszt,
  • 25 g friss élesztő,
  • 250 ml langyos víz,
  • 1 egész tojás,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 2 kk só,
  • 1 kk cukor.
A debreceniket megmostam és papír konyhatörlővel megtöröltem őket. A lisztet a dagasztó tálba tettem, hozzáadtam a többi száraz alapanyagot a cukor kivételével és jól összekevertem. 100 ml langyos vízben feloldottam a cukrot és felfuttattam benne az élesztőt. A tojást felvertem, belekavartam az olajat és a liszthez adtam, majd hozzákevertem az élesztős vizet és a többi vizet szép apránként adagolva, könnyű tésztát gyúrtam belőle.


Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam, majd kb. fél cm vastagra nyújtottam és 6 egyenlő, debreceni kolbász szélességű csíkot vágtam belőle. Becsomagoltam a kolbászokat és a képen látható tálba, amit előzőleg bőven kivajaztam, egymás mellé helyeztem őket. Előmelegített sütőben pirosra sütöttem őket.


Az elosztást és a formázást még tanulni kell, de igyekszem :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.