Meggyleves

2014. július 12., szombat · Posted in ,

Gyerekkoromban sok gyümölcslevest ettünk, mindenki szereti, de én sajnos elég ritkán készítek. Most, hogy meggyszezon van, gondoltam itt az ideje elkészíteni. 


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1/2 kg meggy kimagolva,
  • 1 tojás, 1 csésze tej,
  • cukor ízlés szerint.
A meggyet megmostam, kimagoltam és a kellő mennyiségű vízzel feltettem főni. Hozzáadtam a cukrot és fellobbantottam, vagyis forrásponttól még pár percig hagytam főni. Nem kell agyonfőzni. A tojást szétválasztottam, a fehérjét a fővő leveshez adtam és megfőztem, utána levettem a tűzről. A sárgáját a csésze tejjel elkavartam és a leveshez adtam. Hidegen, melegen egyaránt tálalható.

Meggyes, barackos piskóta

2014. július 11., péntek · Posted in , ,

Ez is a 4 tojásos piskóta egyik változata. Nyáron gyümölcsszezonban ez megy nálunk :)

Hozzávalók:
  • 4 egész tojás,
  • 25 dkg kristálycukor,
  • 10 dkg tk liszt,
  • 15 dkg fehér liszt,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • 1 ek vaníliás cukor,
  • 50 ml víz,
  • meggy,
  • 2 barack. 

A tojásfehérjéből és a vaníliás cukorból kemény habot vertem. A tojássárgát a cukorral habosra kavartam, majd apránként hozzáadtam a lisztes, sütőporos keveréket, apránként öntve hozzá a vizet. Óvatosan belekavartam a habot úgy, hogy össze ne törjön. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem, majd a tetejére szórtam a meggyet és a barackot. Előmelegített sütőben megsütöttem.

Mustárszószos rakott krumpli

2014. július 10., csütörtök · Posted in

Gondoltam újítok megint kicsit és a rakott krumplit nem tejföllel készítettem, hanem mustáros szósszal. 


Hozzávalók:
  • személyeként 2 közepes krumpli,
  • személyenként 1 - 2 főtt tojás,
  • olíva bogyó,
  • olíva olaj,
  • mustár,
  • só.
A krumplit héjában, sós vízben megfőztem, meghámoztam, majd karikára vágtam. A tojásokat sós vízben keményre főztem, meghámoztam és karikára vágtam. A mustárt kikavartam kevés olíva olajjal, majd a krumplihoz és a tojáshoz adtam, végül olívabogyóval díszítettem.

Kókuszos, zabpelyhes keksz

Nagyon szeretem az ilyen kekszeket. A zabpehely és a tk liszt miatt a Glikémiás Indexe alacsony, egészséges, sokáig eláll, fagyasztható, hamar elkészül, nem kell sokat pepecselni vele stb. Soroljam még? :)


Hozzávalók 59 kekszhez:
  • 3/4 csésze puha vaj
  • 3/4 csésze kristálycukor,
  • 1 tojás,
  • 1 teáskanál vanília,
  • 1 bögre fehér liszt,
  • 1 bögre tk liszt, 
  • 1 teáskanál sütőpor, 
  • 1/2 teáskanál só,
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1 csésze zabpehely
  • 40 g kókuszreszelék. 
A vajat a cukorral és a tojással habosra kavartam. A száraz anyagokat egy tálba tettem és összekavartam. Hozzáadtam a vajas krémet és jól összedolgoztam. Keksz formájú korongokat formáltam és sütőpapírra téve, előmelegített sütőben addig sütöttem, míg az alja kezdett pirulni.  Nekem 59 kekszem lett, 4 - 5 cm átmérőjű.

Az a jó ebben a receptben (is), hogy a végtelenségig lehet variálni. lehet adni hozzá: darált diót, mazsolát, csokidarabkákat, aszalt gyümölcsöt, mandulát, pisztáciát stb.

Lefagyasztottam egy jó adagot és az a jó benne, hogy miután kiveszem a fagyasztóból, szinte azonnal fogyasztható. Kicsit hideg, de azon kívül semmi baja, nincs megfagyva. Ez nagyon praktikus mert ,ha váratlan vendég jön, elő lehet venni és azonnal kínálni. 

Sonkás tésztasaláta

2014. július 1., kedd · Posted in ,


Hozzávalók: 
  • 20 dkg füstölt sonka kockára vágva,
  • 1 nagy fej hagyma apróra vágva, 
  • 2 ek olaj,
  • 1/2 kk só,
  • 1/2 kk pirospaprika,
  • 10 dkg csavart tészta,
  • kevés őrölt bors,
  • 1 csipet rozmaring.
A hagymát az olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam a kockára vágott sonkát és még kicsit pároltam. Utána hozzáadtam a pirospaprikát, azonnal felöntöttem vízzel és forrásba hoztam. Hozzáadtam a sót, a borsot, a rozmaringot, majd a tésztát és párszor megkavarva puhára főztem. A víz elfő, illetve beszívja a tészta. Egyszerű, könnyű elkészíteni és hamar megvan. Friss zöldséggel tálaltam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.