Bloomin' brilliant brownies

2014. január 18., szombat · Posted in ,


Kati, a Makacska konyhája című blog írója blogszülinapi játékot hírdetett. Az volt a feladat, hogy  el kell készíteni vagy egy eredeti, hagyományos erdélyi receptet, vagy egy eredeti Jamie Oliver receptet. Hagyományos erdélyi recept van már elég a blogomon, de Jamie Olivertől még sosem készítettem semmit. Már egy ideje szemeztem egy receptjével, de végül mégsem azt készítettem el (következik hamarosan az is), hanem ezt a brownie receptet, ugyanis ezer éve készülök browniet sütni, de mégsem jutottam el odáig, hogy meg is süssem. 

Hozzávalók:
  • 250 g sótlan vaj,
  • 200 g jó minőségű étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
  • 75 g aszalt meggy, opcionális
  • 50 g apróra vágott dió, opcionális 
  • 80 g kakaópor
  • 65 g sima liszt, átszitált 
  • 1 teáskanál sütőpor 
  • 360 g porcukor 
  • 4 nagy tojás
  • 1 narancs reszelt héja, opcionális 
  • 250 ml tejszín, opcionális

Melegítsük elő a sütőt 180 ° C/350 ° F / Gáz sütő esetén 4-es fokozatra.  A 25 cm-es négyzet alakú sütőformát béleljük ki sütőpapírral. Egy nagy tálban, gőz felett  olvasszuk meg  a vajat és a csokoládét, és keverjük simára. Adjuk hozzá a szárított  cseresznyét és diót, és keverjük össze. Egy külön tálban keverjük össze a kakaóport, lisztet, sütőport és a cukrot, majd adjuk hozzá a csokoládé, cseresznye és dió keveréket. Keverjük jól össze. Verjük fel a tojásokat, adjuk a csokis masszához és keverjük, amíg egy csomómentes, konzisztens masszát kapunk. Öntsük a brownie masszát a tepsibe, és helyezzük a sütőbe, körülbelül 25 perc alatt megsül. Nem kell túlsütni. Akkor jó, ha a külseje kemény, a belseje még puha. Hagyjuk kihűlni a tepsiben, majd tegyük át egy vágódeszkára és szeleteljük. Az eredeti receptben narancshéjas tejszinnel kínálja, de én azt elhagytam.


Nem használtam szárított cseresznyét, viszont hozzáadtam egy narancs reszelt héját. Kb. 45 percig sütöttem.

Nem lehet szépen szeletelni, pont azért, mert a kölseje keményebb, a belseje pedig puha, de isteni finom!!! Ajánlani tudom mindenkinek!

Legközelebb mazsolát is adok hozzá :)

U.I. Most, hogy aludtam rá egyet, jobbnak látom elmagyarázni még pár dolgot. Lehet lesz köztetek olyan, aki megnézi az eredeti receptet is és elolvassa a hozzászólásokat Jamie Oliver oldalán.

Miután betettem a tésztát sülni, én is elolvastam a kommenteket. Igaz előbb kellett volna, de jó volt így is. Többen panaszkodtak a receptre különböző okok miatt. Erre szeretnék most kitérni.
Volt olyan, aki azt mondta, hogy úszott a zsiradék a tészta tetején sülés közben. Hát nem tudom, nem tudom elképzelni hogyan lehetséges. Nekem nem volt meg az egész csomag vaj, hiányzott belőle, kb. 150 g volt  összesen, de elég volt ennyi is. Ha meglett volna az egész csomag vaj, akkor sem úszott volna a zsiradék a tetején, ez biztos.

Volt olyan, aki azt mondta, hogy sok a 360 g cukor és nagyon édes lett a süti. Első látásra tényleg soknak tűnik, de nem lesz tőle túl édes a süti, ha betartot a receptet. Én a dolog nyitját a csokiban látom. A recept 70%-os kakaó tartalmú csokit kér. Ezek a magas kakaótartalmú csokik eleve nem édesek, ezért is egészségesebbek a sima, kevés kakaótartamú csokikhoz képest. Gondolom volt olyan, aki étkezési csokit vett (azt hiszem így nevezik azokat a nagy táblákat, amiket nem enni kell, hanem felhasználni). Nos, azok biztos édesek és nem 70%-os a kakaó tartalmuk. Én 52%-os kakaó tartalmú csokit használtam, amit a romániai Kauflandban lehet kapni. 200 gr, nagyon jó az ára és nem édes. Így a süti sem lesz túl édes. Szóval én egyetértek a 360 g cukormennyiséggel.

Volt olyan is, aki azt írta, hogy a tészta kifolyt a tepsiből. Háááát, nem tudom milyen tepsit használt, de tuti nem a jó méretet. Én a hagyományos, kisebb tepsit használtam,  25x35-öst és közel sem volt ahhoz, hogy kifusson belőle.

Ezt csak azért írom le, hogy nehogy valakit eltántorítsanak az ottani kommentek. Fogjatok neki, mert jó lesz!

Fahéjas amerikai palacsinta

2014. január 16., csütörtök · Posted in


Hozzávalók: 
  • 3 egész tojás,
  • 12 dkg finomliszt,
  • fél tasak sütőpor,
  • 1,5 dl 1,5%-os zsírtartalmú tej,
  • 1 csipet fahéj,
  • 1 tasak vaníliás cukor.
A tojásokat külön-külön tálba szétválasztottam. A sárgájához hozzáadtam a vaníliás cukrot, a fahéjat és  a lisztet, amiben előzőleg elkevertem a sütőport, és sima tésztát kavartam belőle, apránként hozzáadva a tejet. A fehérjét kemény habbá vertem és kanállal óvatosan a sárgájás masszába forgattam, hogy fellazítsa.


Előmelegített teflon serpenyőben  aranybarnára sütöttem a palacsintákat. Nem kell hozzá olaj.


A juharszirup helyett inkább a saát, házilag általam főzött áfonyás szilvalekvárra esett a választás. Nagyon jól passzol a fahéj diszkrét ízével.

Az elején úgy gondoltam, hogy így tálalom, de ennek semi szaporája, sajnos, így egymásra raktam hármat :)

Karamellizált ananászos piskóta

2014. január 15., szerda · Posted in , ,

Előszőr is Boldod Újesztendőt mindenkinek. Kicsit elhanyagoltam a blogot és a blogvilágot, ezért elnézést kérek mindenkitől, de most itt vagyok és igyekszem minél több és jobb receptet megosztani. 

Most egy  karamellizált ananászos piskóta receptet hoztam nektek, ami, mondhatom saját recept. Igazából volt két recept A Jó Konyha receptgyüjteményben, de egyik sem tetszett igazán. Az egyik ezért, a másik azért, így gondoltam egyet, elvetettem a kockát és kidolgoztam a saját receptemet. Kicsit izgultam, mert azért bevallom, nincs nekem még akkora cukrásztapasztalatom, hogy így kockáztassak, de ez most bejött :)


Na akkor lássuk mit műveltem :)

Hozzávalók:
  • egy ananánszkonzerv, amiben karikára vágott ananánsz van,
  • 4 evőkanál cukor,
  • kb 5 dkg vaj,
A tésztához:
  • 250 g cukor,
  • 250 g liszt,
  • 4 tojás,
  • fél csomag sütőpor,
  • 1 kávéscsésze víz,
  • 1 kk Monini csokieszenc (vagy más eszenc, de el is hagyható).
Először is a kerek tepsit kibéleltem sütőpapirral a következőképp: a sütőpapírt méretre vágtam, galacsint gyűrtem belőle és bevizeztem. Utána kisimítottam és leráztam róla a vizet. Ez azért kell, mert így jobban alakul. Jó praktika, az olaszoktól tanultam. A sütőpapírt megkentem vajjal, majd a tepsibe helyeztem és eligazítottam. A tepsi aljára szórtam 2 ek kristálycukrot, majd behelyeztem 7 szelet ananánszt. Kicsit győzködni kellett őket, de végül szót értettünk és befértek szépen egymás mellé. 


Az ananászkarikákra rászortam a maradék 2 ek cukrot és rávágtam a vajat, vékony szeletekben, ahogy a képen látszik. Ez a karamellizáláshoz szükséges.


Begyujtottam a sütőbe és amíg elkészítettem a tésztát, betettem a tepsit melegedni.

A tojásokat megmostam, szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem és félretettem. A sárgákhoz hozzáadtam a cukrot, a Monini csokieszencet és habosra kevertem a mixer segítségével. A liszthez hozzáadtam a sütőport, összekavartam, majd apránként hozzáadtam a cukros tojássárgához, miközben apránként öntöttem bele a vizet. Amikor már csomómentes volt a tészta, óvatosan hozzáadtam a habot és kanállal beleforgattam. 

Ekkor kivettem a sütőből a tepsit. Nem kell megijedni, a vaj elolvad és a cukor olvadni kezd a vajban, de ez rendben van. Ráöntöttem a masszát és közepes lángon megsütöttem. Amikor már szép barna volt, kivettem és hagytam kicsit hűlni. Majd óvatosan kihúztam alóla a papírt, ami már kicsit elázott és felfordítottam, ugyanis ennek a sütinek az alja a lényeg. 

A vaj és a cukor az ananásszal keveredve isteni savanykás, mondhatom pikáns ízvilágot köcsönöz az egyszerű piskótának.

Bevallom, nekem kicsit pupos lett a piskóta, ezért  le kellett vágnom a tetejét (ami végül az alja lesz), hogy ha felfordítom, legyen egyenes, de ez nem akkora gond.



Keksz

2013. december 27., péntek · Posted in ,

Kicsit megkésve, de utólag kívánok áldott Karácsonyt minden kedves olvasómank. Nem voltam gépközelben.Ezt a kekszet is Karácsonyra készítettem. Nagyon könnyen és hamar elkészíthető. Mindenki szerette.



Hozzávalók:
  • 500 g fehér liszt,
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 100 g vaj
  • 160 g cukor
  • 90 ml tej
  • 2 tojás
  • egy citrom leve
A díszítéshez:
  • kakaópor,
  • cukor.
A hozzávalókat összedolgoztam és egy órára hűtőbe tettem. Utána lisztes kézzel kis golyókat formáltam belőle, a tetejüket cukorba, majd kakaóba mártottam, sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem és előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem.

Sajnos a citrom íze nem érzik a kekszen, de sokáig eláll és nem szárad meg még akkor sem, ha nincs letakarva.

Pane ripieno - Töltött kenyér

2013. december 8., vasárnap · Posted in ,


Ezt már másodszor készítem el, így van már némi tapasztalatom. Az elsőhöz egy veknit választottam, ami bizony nem volt a legmegfelelőbb, így most egy kerek magos kenyérre esett a választásom. Azt ajánlom nektek is, hogy kerek kenyeret vásároljatok hozzá és lehetőleg olyat, aminek a héja nem hasított. Én egy napig nejlon zacskóban tároltam, így megpuhult és könnyebb volt dolgozni vele. Ropogós héjú kenyeret nehezebb vágni, mert törik, reped. Egyébként nem kell ropogósnak lennie, ugyanis a sütőben ropogósra sül.

Hozzávalók:
  • egy kerek kenyér,
  • 15 dkg párizsi (de lehet sonka vagy akár szalámi is),
  • 15 dkg sajt,
  • kb. 5 dkg olvasztott vaj,
  • 1 csipet majoránna (vagy ízlés szerint más fűszer: pirospaprika, chili, apróra vágott zöldhagyma, darált mák stb. ),
  • fólia.

Egy hosszú, éles késsel óvatosan felszeleteltem a kenyeret úgy, hogy az alját nem vágtam el. Tehát jó ujjnyi széles szeleteket vágtam keresztbe és hosszában is úgy, hogy a kenyér alja egyben maradjon.


A szeletelés a legnehezebb, erre nagyon oda kell figyelni. Ha végig vágjuk a kenyeret, akkor szétesik. Az alja mindig maradjon vágatlan!


Felszeleteltem a párizsit olyan széles csíkokra, hogy a vágásba találjon.


Hosszában elhelyeztem a csíkokat, majd kockákat vágtam belőle és elhelyeztem a meglévő résekben úgy, hogy mindenhova jusson. 


Felkockáztam a sajtot is. 


Majd elhelyeztem a párizsi csíkok és kockák mellé. Nem kell sok sajtot tenni bele, mert olvad és a vajjal együtt zsíros lesz.


Megolvasztottam a vajat, hozzáadtam a majoránnát, összekavartam, majd bekentem a kenyér tetejét vele.


Fóliába csomagoltam és közepes lángon 15 percig sütöttem. 15 perc után kibontottam a fóliát és még 10 percig sütöttem fólia nélkül, hogy a sajt kellőképp megolvadjon és a kenyér ropogós legyen.


És íme a végeredmény :) Isteni finom! Csak ajánlani tudom!


Így néz ki elvágva. Itt is látható, hogy nem vágtam végig, az alja egyben van. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.