Keksz

2013. december 27., péntek · Posted in ,

Kicsit megkésve, de utólag kívánok áldott Karácsonyt minden kedves olvasómank. Nem voltam gépközelben.Ezt a kekszet is Karácsonyra készítettem. Nagyon könnyen és hamar elkészíthető. Mindenki szerette.



Hozzávalók:
  • 500 g fehér liszt,
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 100 g vaj
  • 160 g cukor
  • 90 ml tej
  • 2 tojás
  • egy citrom leve
A díszítéshez:
  • kakaópor,
  • cukor.
A hozzávalókat összedolgoztam és egy órára hűtőbe tettem. Utána lisztes kézzel kis golyókat formáltam belőle, a tetejüket cukorba, majd kakaóba mártottam, sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem és előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem.

Sajnos a citrom íze nem érzik a kekszen, de sokáig eláll és nem szárad meg még akkor sem, ha nincs letakarva.

Pane ripieno - Töltött kenyér

2013. december 8., vasárnap · Posted in ,


Ezt már másodszor készítem el, így van már némi tapasztalatom. Az elsőhöz egy veknit választottam, ami bizony nem volt a legmegfelelőbb, így most egy kerek magos kenyérre esett a választásom. Azt ajánlom nektek is, hogy kerek kenyeret vásároljatok hozzá és lehetőleg olyat, aminek a héja nem hasított. Én egy napig nejlon zacskóban tároltam, így megpuhult és könnyebb volt dolgozni vele. Ropogós héjú kenyeret nehezebb vágni, mert törik, reped. Egyébként nem kell ropogósnak lennie, ugyanis a sütőben ropogósra sül.

Hozzávalók:
  • egy kerek kenyér,
  • 15 dkg párizsi (de lehet sonka vagy akár szalámi is),
  • 15 dkg sajt,
  • kb. 5 dkg olvasztott vaj,
  • 1 csipet majoránna (vagy ízlés szerint más fűszer: pirospaprika, chili, apróra vágott zöldhagyma, darált mák stb. ),
  • fólia.

Egy hosszú, éles késsel óvatosan felszeleteltem a kenyeret úgy, hogy az alját nem vágtam el. Tehát jó ujjnyi széles szeleteket vágtam keresztbe és hosszában is úgy, hogy a kenyér alja egyben maradjon.


A szeletelés a legnehezebb, erre nagyon oda kell figyelni. Ha végig vágjuk a kenyeret, akkor szétesik. Az alja mindig maradjon vágatlan!


Felszeleteltem a párizsit olyan széles csíkokra, hogy a vágásba találjon.


Hosszában elhelyeztem a csíkokat, majd kockákat vágtam belőle és elhelyeztem a meglévő résekben úgy, hogy mindenhova jusson. 


Felkockáztam a sajtot is. 


Majd elhelyeztem a párizsi csíkok és kockák mellé. Nem kell sok sajtot tenni bele, mert olvad és a vajjal együtt zsíros lesz.


Megolvasztottam a vajat, hozzáadtam a majoránnát, összekavartam, majd bekentem a kenyér tetejét vele.


Fóliába csomagoltam és közepes lángon 15 percig sütöttem. 15 perc után kibontottam a fóliát és még 10 percig sütöttem fólia nélkül, hogy a sajt kellőképp megolvadjon és a kenyér ropogós legyen.


És íme a végeredmény :) Isteni finom! Csak ajánlani tudom!


Így néz ki elvágva. Itt is látható, hogy nem vágtam végig, az alja egyben van. 



Füstölt marhanyelv

2013. november 17., vasárnap · Posted in , ,

Régi kedvenc nálunk a főtt marhanyelv. Sajnos nem mindig lehet kapni, ami érthető, hisz egy több száz kilós marhának csak egy nyelve van, így kevés kerül az üzletekbe.


Hozzávalók:
  • 1 db. füstölt marhanyelv,
  • 5 - 6 nagy szem bors,
  • 2 babérlevél, 
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 2 - 3 cikk fokhagyma
  • kevés só.

(A nem füstölt nyelvet is kb. így szoktam elkészíteni, csak ott kicsit más a fűszerezés)

A nyelvet megmostam és kuktába tettem. Annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje. Hozzáadtam a főszereket, lezártam a kuktát és lassú tűzön puhára főztem. A levében hagytam kihűlni, majd lehúztam róla a bőrt. Hidegen mustárral vagy savanyúsággal kitűnő eledel reggelire, vacsorára.

Chorizo paradicsomos babbal

2013. október 27., vasárnap · Posted in , , ,

A chorizo egy a spanyol, főként az asztúriai konyha egyik jellegzetes kolbászterméke, amely nagyon hasonlít a magyar füstölt kolbászhoz, írja a Wikipédia.


A chorizoról még annyit kell tudni, hogy a Lidl üzleteiben lehet kapni háromféle változatban: zöld (enyhén csípős), piros (csípős), fekete (nagyo csípős) csomagolásban. Mi a zöldet szoktuk venni többnyire. A testvérem első alkalommal nem nézte meg a csomagoláson feltüntetett címkét, a pirosat emelte le a polcról és úgy csípett, hogy alig bírták megenni, pedig nagy rajongói a pikáns étkeknek. A feketéről nem tudok nyilatkozni, de annyit elmondhatok, hogy miután a testvérem már kóstolta a pirosat és a zöldet, azt mondta, hogy ő nem merne feketét venni. Az ára is borsós, de meg lehet venni néha.

Én paradicsomos babbal készítettem, amit szintén a Lidl-ből vásároltam, üvegben, de lehet házilag is, szárazbabbal és paradicsomlével.

Hozzávalók:
  • 250 g (1 csomag) chorizo
  • 1 üveg paradicsomos bab,
  • 2 sárgarépa,
  • 1 nagy fej apróra vágott hagyma,
  • fél liter tej,
  • kevés só,
  • majoránna vagy rozmaring (én rozmaringot használtam, a testvérem majoránnát).
A chorizot karikára vágtam és teflonban megpirítottam, amíg a zsír kisült belőle. Nem kell hozzá zsiradék, mert annyi zsír van benne, hogy elegendő. Miután megpirult a chorizo, kiszedtem a kolbászkarikákat és félretettem. A megmaradt zsiradékhoz hozzáadtam az apróra vágott hagymát, a lereszelt sárgarépát, és üvegesre pároltam. Felöntöttem tejjel, hozzáadtam a rozmaringot és kavargatás mellett puhára főztem. Utána hozzáadtam a paradicsomos babot és a félretett chorizot és még hagytam kb. 5 percig főni, hogy összeérjenek az ízek. Ízlés szerint lehet még sózni. Aki szárazbabból és paradicsomléből készíti, az előbb főzze meg a babot. Finom, különleges étel, de aki nem szereti a pikánsat, annak nem ajánlom.

Rácsos pizza

2013. október 26., szombat · Posted in , , , ,


Hozzávalók a tésztához:
  • 500 g 405-ös liszt,
  • 300 ml langyos víz,
  • 1 tasak száraz élesztő,
  • 1 kk só,
  • 1 kk cukor,
Hozzávalók a feltéthez:
A lisztet egy keverőtálba tettem, hozzáadtam a sót, a cukrot, a száraz élesztőt és jól összekavartam az egészet. Folyamatosan kavargatva hozzáadtam a langyos vizet, majd finoman összedolgoztam. Letakarva, meleg helyen hagytam kb. 10 percet kelni, majd finoman átdolgoztam és ugyancsak letakarva, meleg helyen hagytam még 30 percet kelni. 


Utána lisztezett felületen finoman átdolgoztam, kb. 30 %-át félretettem. A nagyobbik részét kinyújtottam és sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem. A kisebbik részéből rudacskákat sodortam, összecsavartam és rácsot formálva rátettem a pizzalapra. a "rácsok" között megkentem pizzaszósszal, rászórtam a kockára vágott mortadellát, a kockára vágott sajtot és az olívabogyót. Előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. 50 perc alatt megsütöttem. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.