Saláta üvegben télire

2012. június 26., kedd · Posted in ,

Most biztos felmerül bennetek a kérdés, hogy miért kell eltenni a salátát télire, mikor télen is gyönyörű salátát lehet kapni jó áron. Ez igaz, ezzel egyetértek, de nekem a saláta ott volt a kertben, és sokkal több volt, mint amit el tudtunk volna fogyasztani. Sajnáltam otthagyni tönkremenni, vagy a tyúkoknak adni, így az idén kipróbáltam valami újat. Sosem tettünk el salátát, de az idén azt mondtam, hogy megpróbálom.


Hozzávalók:
  • saláta,
  • só,
  • ecet
  • szalicil.
A salátát leveleire szedtem, jól megmostam, majd megtéptem. Én a salátát nem szoktam késsel vágni, mert oxidálódik, így mindig kézzel tépem. Utána a  fövő vízhez adtam, hozzáadtam az 1 evőkanál sót a kb 5 liter vízhez, 1 evőkanál cetet és kb. 10 percig főztem. Utána jól kimosott üvegekbe tettem, a főzőléből ráöntöttem annyit, hogy ellepje, minden üveg tetejére tettem 1 késhegynyi szalicilt, összekavartam és rátettem az üveg kupakját, majd jól rácsavartam. Száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Marokkói csirke

2012. június 25., hétfő · Posted in ,


Hozzávalók:
  • 4 csirkecomb, 
  • 2 hagyma,
  • 10 dkg olívabogyó,
  • 5 dkg mazsola,
  • 1 kk. köménymag,
  • 2 apróra vágott paradicsom,
  • 1 paprika (én lecsónak eltett dinsztelt paprikát használtam), 
  • só,
  • bors,
  • negyed liter paradicsomlé,
  • 200 ml víz.
A csirke bőrét eltávolítottam, megmostam és a jénai aljára helyeztem. Hozzáadtam az apróra vágott hagymát, az olívabogyót, a mazsolát, a paradicsomot, a paprikát, sóztam, borsoztam. Rászórtam a köménymagot, ráöntöttem a paradicsomlevet és a vizet, majd fedő alatt puhára pároltam. Utána levettem róla a fedőt és addig hagytam a sütőben, amíg a leve kissé elfőtt.  Én natúr újkrumplival tálaltam.

Az elején kicsit idegenkedtem tőle, ugyanis mazsola kell hozzá, de nagyon különleges, finom ízvilágot teremt ez az együttes. Nem csalódtam benne. 


Borsófőzelék tükörtojással vagy/és mititei-el

· Posted in ,



Hozzávalók:
  • zöldborsó (saját termésű rajnai törpe),
  • hagyma,
  • kevés olaj,
  • só,
  • pirospaprika,
  • tej,
  • 2 kk. liszt.
A hagymát apróra vágtam, forró olajon megdinszteltem, hozzáadtam a pirospaprikát és felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a borsót, a sót és puhára főztem. Két kk. lisztből és egy fél csésze tejből habarást készítettem, hozzáadtam a főzelékhez és hagytam addig, amíg a liszt kifőtt. 
Mi általában tükörtojással szoktuk fogyasztani, szerintem ez a kombináció a legelterjedtebb, de első nap mititei volt mellé. Aki nem ismerné, annak elmondom, hogy fasírt szerű hús. Mindkettővel nagyon finom.

Narancsos, tehéntúrós kakaótorta

2012. június 23., szombat · Posted in , , ,

Ezzel a receptemmel szeretnék részt venni a Jöhet a Desszert játékon, amit Verus  szervezett. Az egyetlen fontos szabály, hogy az elkészített finomság desszert legyen és tartalmazzon valamilyen gyümölcsöt. Tudom, hogy az általam választott gyümölcs nem nyári gyümölcs, de én nagyon szeretem ezt az ízkombinációt, amit a savanykás tehéntúró és a narancs ad a kakaós tortának.


Hozzávalók a tortalaphoz:
  • 125 gr. édesítetlen, 2%-os natúr joghurt,
  • 375 gr. liszt,
  • 3 tojás, cukor,
  • 70 ml olaj,
  • 1 sütőpor,
  • 2 evőkanál kakaó,
  • 100 ml 1,5%-os tej.
Hozzávalók a krémhez:
  • 500 gr. zsírszegény tehéntúró,
  • 200 gr. cukor,
  • 2 - 3 narancs.
Kell még hozzá: 
  • kevés cukros víz, amivel a lapokat meglocsoljuk.
  • csokiforgács a díszítéshez (én 55% kakaó tartalmút használtam).
A tojásokat a cukorral habosra kavartam. A liszthez hozzáadtam a sütőport, összekavartam és  kanalanként, folyamatos kavargatás mellett hozzáadtam a cukros tojásos masszához. Továbbá  hozzáadtam a joghurtot, az olajat és a tejet, majd csomómentes masszát robotoltam belőle. A tortaformát kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a masszát és közepes lángon megsütöttem. Rácson hagytam kihűlni.
Miután teljesen kihűlt, egy hosszú élű, éles késsel óvatosan ketté vágtam. Mindkét lapot meglocsoltam cukros sziruppal, hogy kissé puhuljon.
A tehéntúrót hagytam lecsepegni, majd hozzáadtam a cukrot, pár cikk narancs húsát és mixerrel simára kevertem. Utána a krém felét az alsó lapra kentem, aminek a szélére körbe elhelyeztem egy narancs hámozott cikkeit. Majd ráhelyeztem a felső lapot, rákentem a maradék krémet, de csak a tetejére, az oldalait szabadon hagytam, és hagytam a krémet kicsit "hanyagul lecsorogni" a hatás kedvéért.  Majd a harmadik narancs hártya nélküli cikkeivel díszítettem. Pár órára hűtőbe tettem, csak utána tálaltam. Tálalás előtt 55% kakaó tartalmú csokiforgácsot szórtam rá.



Banánjoghurt házilag

· Posted in ,

Nem nagy tudomány összeállítani, ezt mindenki tudja. Érdemes otthon elkészíteni, mert egészségesebb, mint az üzleti. Nem tartalmaz édesítőt, festékanyagokat és tartósítót sem.



Hozzávalók:
  • 1 pohár 2%-os natúr joghurt,
  • 1 banán.
A banán felét villával összetörtem, összekevertem a joghurttal és pohárba öntöttem, A banán másik felét karikára vágtam és kidíszítettem vele a joghurtot. Lehet még adni hozzá cukrot vagy mézet, de szerintem fölösleges. Meleg napokon nagyon finom hűsítő és egészséges desszert.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.