Boros csirkefilé juhsajttal, csavart tésztával és ecetes paprikával

2012. május 31., csütörtök · Posted in ,



Hozzávalók:
  • 1 kicsontozott, filézett csirkemell,
  • 3 közepes hagyma,
  • 3 dl fehérbor,
  • 1 ek liszt,
  • sajt (én juhsajtot használtam),
  • csavart tészta,
  • savanyúság.
A csirkemellet megmostam, kissé kipotyoltam, sóztam és borsóztam. Egy serpenyőbe kevés olajat forrósítottam, üvegesre pároltam benne az apróra vágott hagymát, hozzáadtam a kanál lisztet és elkavartam. Felöntöttem a borral és felforraltam. Egy lapos jénaiba kevés olajat csorgattam, belehelyeztem a csirkefiléket, ráöntöttem a hagymás, boros szószt, majd ráhelyeztem a sajtszeleteket. Ráhelyeztem a fedőt és sütőbe toltam. Addig sütöttem, amíg a hús megpuhult. Ekkor levettem róla a fedőt, és hagytam megpirulni. Csavart tésztával és cetes paprikával tálaltam.

A digitális eszközök korszakában

2012. május 30., szerda · Posted in

... ezzel a mérleggel dolgozok én vidéken :) Biztos van olyan, aki ismeri, lehet van olyan is köztetek, akinek van ilyen a birtokában. Működik, megvannak hozzá a súlyok is. Nem tudom mennyire pontosan mér, de mivel nem patikai használatra kell, így megfelel nekem a sütikhez. 



A kép minőségéjért elnézést kérek, de mobiltelefonnal készült.

Szezámmagos vekni

2012. május 29., kedd · Posted in , ,




Hozzávalók:
  • 40 dkg fehér liszt
  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt,
  • 2 kk só,
  • 20 dkg margarin,
  • 5 – 6 ek házi joghurt (4%-os tejből),
  • 1,5 csomag száraz élesztő,
  • 2 dl langyos tej,
  • 1 tojás (amivel megkentem a tetejét),
  • szezámmag. 

Annak ellenére, hogy a száraz élesztő tasakján tisztán írja, hogy nem szabad felfuttatni, én mégis fel szoktam futtatni. Midig felfut és éj így jobban érzem magam, mert tudom, hogy nem ér majd kelesztéskor meglepetés. Szóval az élesztőt felfuttattam a 2 dl langyos tejben. A többi hozzávalót egy tálba tettem, összegyúrtam, aztán hozzáadtam az élesztős tejet és jól megdagasztottam. Meleg helyen 45 perc alatt duplájára kelesztettem. Lisztezett munkafelületen kicsit még átgyúrtam, aztán négy részre osztottam.  Nem sikerült négy egyenlő részre elosztani, de ezt már megszoktam:) Mindegyik részt a Limaraféle vekni hajtogatási technikával duplán hajtogattam. Tetejüket megkentem tojással, majd megszórtam szezámmaggal. Előmelegített sütőben pirosra sütöttem.

Lekváros kifli

Gerditől loptam az alapötletet, innen. Kicsit megreformáltam, az igaz :) Nagyon szeretem Gerdi sütijeit, mert olyan "normálisak" és finomak. Gerdi, ha majd olvasod ezt, akkor hálás köszönet érte!


Hozzávalók a tésztához:
  • 70 deka liszt,
  • 10 dkg margarin,
  • 5 ek. cukor + 1 ek. az élesztő felfuttatásához,
  • 3 - 4 dl tej,
  • 2 vaníliás cukor,
  • 1 kocka friss élesztő (25 g),
  • 1 csipet só.
A töltelékhez:
  • málnalekvár.
A tetejére:
  • kevés tej,
  • kevés cukor.



Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 ek. cukorral felfuttattam. A tésztához valókat egy tálba tettem, kissé összedolgoztam, aztán hozzáadtam az élesztős tejet és a maradék tejjel jól összegyúrtam. Meleg helyen duplájára kelesztettem. Utána lisztezett munkalapon kissé átgyúrtam. Diónyi darabokra vágtam. Mindegyik darabot kerekre nyújtottam, megkentem lekvárral, felcsavartam, tetejüket meglocsoltam tejjel, szórtam rá egy kevés cukrot és közepes lángon, sütőpapírral kibélelt tepsiben pirosra sütöttem.

Grízpuding

· Posted in




Hozzávalók:
  • 1 liter tej,
  • 1 csipet só,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • 250 g gríz, 
  • 120 g cukor,
  • 5 tojás,
  • 1 üveg kimagolt meggy,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • zsemlemorzsa és kevés margarin a tűzálló tál kikenéséhez,
  • gyümölcsszirup (én nem használtam).
A tejet forrásba hoztam, hozzáadtam a sót, a vaníliás cukrot és apránként hozzákevertem a grízt is, óvatosan, nehogy csomós legyen. Addig főztem, amíg a gríz megfőtt, akkor hozzákevertem a cukrot, még kb. 1 percig kavartam, aztán levettem a tűzről. Hozzáadtam a kimagolt, lecsepegtetett meggyet és időnként megkavarva hagytam kihűlni. Utána hozzáadtam a tojássárgákat, jól összekavartam, aztán óvatosan hozzáadtam, beleforgattam a habbá vert tojásfehérjéket is. A jénai tálat kikentem margarinnal, beszórtam zsemlemorzsával és óvatosan elterítettem benne a grízpudingot. Közepes lángon pirosra sütöttem. Gyümölcsszirupot is önthetünk rá tálaláskor, vagy lekvár kínálhatunk hozzá, de szerintem így is elég édes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.