Archive for július 2015

Gasztronómiai kislexikon

2015. július 26., vasárnap · Posted in

Á la discretion  - Svédasztal. Kevesen tudják, hogy ez nem napjaink kedvelt kínálata. Már a 19-ik században is ismerték. Pl. Jókai Mór az 1854-ben megjelent Kárpáthy Zoltánban pontos leírását adja.

Abálás - 90 C-on való főzés (például szalonnánál). Hús- vagy zöldségfélénél előzetesen vízzel való párolása, hogy porhanyósabbá váljon.


Agar-agar - tengeri moszatból előállított semleges ízű kocsonyásító anyag. Szilárdító hatása erősebb, mint a zselatiné. 

Alap - sűrű szaft, amely főzésnél, párolásnál és sütésnél keletkezik. Minden jó mártás alapja.

Ázsiai fondütál - a kínai konyhában használt, fondühöz hasonló, hagyományos főzőedény, más néven "Mongol tűzfazék"

Bamigoreng - zöldséges kínai tészta garnélával.

Bardírozás - kisebb húsok, vadszárnyasok szalonnalapokkal történő sütés előtti burkolása.

Basmati rizs - a Himalája lejtőin terem a hosszú szemű, kellemes aromájú és illatú basmati rizs. Jázminrizzsel vagy más hosszú szemű rizsfajtával helyettesíthetjük.

Bébiananász - édesebb, mint a nagy ananász, és a torzsája is ehető.
 
Blansírozás - rövid idejű főzés bő, forró vízben, sóval vagy anélkül. Blansírozás után az ételt hideg vízben lehűtjük. A zöldségféléket  fagyasztás előtt általában blansírozzuk, hogy megőrözzék színüket. A paradicsom héját is könnyebb lehúzni, ha előtte pár percre forró vízbe mártjuk.

Bonitószirom - egyfajta tengeri halból (bonitóból) készült szárított szirom.

Bouillon - általában húslé vagy húskivonat, erőleves, de lehet zöldségből, halból vagy alapanyagból főzött lé is.

Kakaós-barackos piskóta

2015. július 17., péntek · Posted in , , ,

Nagyon szeretjük a piskótát, minden jóval megrakva. Sok piskótarecept van már a blogomon, kb. 30, de ilyen még nincs.  


Hozzávalók:
  • 30 dkg cukor,
  • 30 dkg liszt,
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
  • 1 tasak sütőpor,
  • 15 dkg margarin (72%-os),
  • 1 evőkanál tej,
  • 5 tojás
  • 1/2 kg őszibarack.
A tojásokat szétválasztottam és a fehérjékből kemény habot vertem, majd félretettem. A sárgákhoz hozzáadtam a margarint és a cukrot, majd habosra kavartam. Utána hozzáadtam a kakaóport és a sütőporos lisztet. Az egészet csomómentesen elkavartam, beleforgattam a tojások kemény habját, majd sütőpapírral kibélelt, 35x30-as tepsibe öntöttem. 

A barackokat megmostam, cikkekre vágtam és egymás mellé szépen sorban, ráhelyeztem a tésztára. Én nem szoktam lehajazni a barackot, szerintem szükségtelen. Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem. 

Aki gondolja, tehet bele vaníliacukrot is.

Meggyes lepény

2015. július 12., vasárnap · Posted in , ,

Egy 32 éve megjelent receptet próbáltam ki ma, ami nagyon finom süteményt eredményezett. Igaz, hogy én ma csak a féladagot készítettem el, de ez nem vesz el az értékéből. 10 perc alatt el lehet készíteni és máris mehet a sütőbe. Eléggé omlós és gyümölcs is van benne bőven, így nem lehet szépen vágni, de az íze kárpótolja a látvány hiányát. A porcukrot róla elhagytam, mert úgy gondolom elég édes és a látványon sem javít, de aki gondolja, megszórhatja nyugodtan.


Hozzávalók:

  • 2 tojás,
  • 10 dkg margarin,
  • 25 dkg cukor,
  • 10 dkg darált dió,
  • 20 dkg liszt,
  • 1 sütőpor,
  • 2 dl tej,
  • ½ kg meggy.

A tojásokat habosra keverjük a margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, a darált diót, a sütőporral elkevert lisztet, majd a tejet, jól összekeverjük, kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, cseresznyével vagy meggyel sűrűn megrakjuk, és úgy sütjük, akár a piskótatésztát. Ha kihűlt, kockára vágjuk, porcukorral meghintve fogyasztjuk.

Dolgozó Nő – 1983 június

Eredményhirdetés - Cseresznyés, meggyes sütemény játék

2015. július 10., péntek · Posted in , , , , , , , ,

Eljött ez a nap is. Köszönöm szépen mindenkinek, aki fáradozott, sütött és beküldte a remek alkotását. Nagyon sok szép és finom receptet kaptam, biztosan ti is van miből válogassatok itt. 17 jelentkezés érkezett, remélem nem hagytam ki senkit. Ha mégis, kérném szóljon.

Nos akkor lássuk a remekműveket :)

1. Katalin - Katalin konyhája - Cseresznyés pite


2. Éva - Takarékos konyha - Meggyes keksz


3. Rozmaring & ibolya - Cseresznyés túrótorta



4. Pogács Katalinnak nincs blogja, ezért ő receptet és képet küldött a Túrós-meggyes lepényről:


Hozzávalók:

  • 30-40 dkg meggy,
  • 50 dkg tehéntúró,
  • 3 dl tejföl,
  • 4 db tojássárgája,
  • 1 dl étolaj,
  • 10 dkg finomliszt,
  • 2 dl kristálycukor,
  • 3 csomag vaníliás cukor,
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős),
  • ½ csomag sütőpor,
  • 4 db tojásfehérje.
A meggyet megmosom, kimagozom, és szűrőn lecsepegetem.

A tehéntúróhoz adom a tejfölt, a tojások sárgáját és az étolajat. A liszthez keverem a kétféle cukrot, a pudingport és a sütőport. A túrós masszához keverem a lisztes keveréket. A tojások fehérjét kemény habbá verem, és beleforgatom a túróba.

Egy magasabb falú tepsit kibélelek sütőpapírral úgy, hogy a peremére is jusson a papírból. Vékonyan megkenem a papírt étolajjal. A túrós masszát beleöntöm a tepsibe, és rádobálom a meggyet. Előmelegített sütőben, középső rácsmagasságon, 3-as fokozaton megsütöm a tésztát.

5. Kavics - Pihe-puha túrótorta meggyel


6. Csak úgy mint otthon - Könnyű meggyes 

 
7. Ildikó konyhája - Egyszerű kevert meggyes 


8. Csigabige - Csigabige konyhája - Tejfölös kevert süti meggyel, málnával és ribizlivel 



9. Roza - Szőlőhegyi mesék - Meggyes-vaníliakrémes, leveles-vajas, szögletes kosárkák


10. Melinda Sásdi - Habverő és fakanál - Túrós meggyes kigyó rétes


11. Gerdi - Gerdisüti - Sajttorta és társai



12. Konyhavirtuóz - Fekete erdő muffin



13. Andrea Papikné Veress - AranyTepsi - Könnyű meggyes sütemény


14. Ágostonné Szőcs Anna - A Parokia konyhájából - Meggyes hármas 


15. Vicuska - Legjobb receptjeim - Szerzetesi kunyhó torta


16. A konyha világa - Ceresznyés rácsos kocka  



17. Karamella - Nagycsaládunk kis konyhája - Rumos - meggyes - pudingos süti


Szerettem volna mindenkinek ajándékot küldeni, de sajnos ez lehetetlen. Végül úgy döntöttem, hogy három nyertes lesz. Remélem nem veszitek rossz néven, hogy nem jutott mindenkinek egyforma ajándék. És most lássuk kinek kedvezett Fortuna és mit nyert.
1 nyeremény, mondjuk úgy, a fődíj:  

Ázsiai főzőiskola kezdőknek és haladóknak 


aki kapja:
 Csigabige - gratulálok!

2-ik nyeremény

 Erdélyi Konyha Főzőiskola 26 szám - Terítéken a gyümölcs
Erdélyi konha Finom falatok 39 szám - Csapjunk bele a lecsóba
Erdélyi Konyha Konyhatündér 31 szám -Gyümölcshozó június


aki kapja
 Katalin - gratulálok!

3-ik nyeremény

Erdélyi Konyha Főzőiskola 27 szám - Nyári asztalra friss ízek, illatos fogások
Erdélyi Konyha Konyhatündér 32 szám - Forró napok, hűsítő finomságok

aki kapja
Ani - gratulálok!
 

Köszönöm szépen mindenkinek a játékot! A nyerteseket pedig megkérem írják meg a címüket emailben, mert hétfőn szeretném postázni a nyereményeket :)

Házi vegeta a Vigyázz, kész, főzz! 73. fordulójára

2015. július 8., szerda · Posted in ,


Vigyázz, kész, főzz! 73. fordulójának témája:  "Nyári ízek télire"

Vegetát meg egyéb üzleti ételízesítőt rég nem használok. Úgy gondolom, hogy nagyon kevés köze van ahhoz, aminek kellene lenni, tele van vegyi anyagokkal, glutamáttal stb. Egyszer már készítettem valami vegetához hasonlót és nagyon hasznos volt télen. Most lett a kertben sárgarépa és petrezselyem becsületesen, így nekiláttam elkészíteni ezt a receptet, amit egy régi újságból vágtam ki valamikor régen. Nem tartottam be teljes mértékben a receptet, ezért közlöm alább és alatta leírom, hogy én miből mennyit használtam.

Hozzávalók:

  • 1 kg petrezselyem,
  • fél kg murok (sárgarépa),
  • negyed kg zeller,
  • negyed kg kelkáposzta,
  • negyed kg káposzta,
  • negyed kg karalábé,
  • negyed kg karfiol,
  • fél kg paradicsompaprika, vagy kápiapaprika,
  • fél kg zöld húsos paprika,
  • negyed kg csiperkegomba, vagy erdei vegyes gomba (ha nincs, elmaradhat)
  • egy nagy csokor petrezselyemzöld,
  • egy csokor zeller zöldje.

A hozzávalókat megtisztítjuk, a paprikákat kicsumázzuk és megmossuk, leszikkasztjuk, majd ledaráljuk. Minden ledarált kg zöldséghez 20 deka sót teszünk, és egy csapott kk. tartósítószert. Kavarjuk össze, még ne tegyük üvegekbe, csak két nap után, addig is kavarjuk meg párszor. Ha egy üveget megkezdünk, maradhat nyitva, mert nem romlik meg.
Én ezt tudtam összeszedni a kertből:
  • 50 dkg murok (sárgarépa),
  • 45 dkg karalábé,
  • 15 dkg petrezselyem (gyökér),
  • 20 dkg zeller,
  • 8 dkg petrezselyemzöld,
  • 1 nagy marék zellerlevél.
A fent említett módon jártam el és adtam hozzá 30 dkg sót és egy kis tartósítószert. Ebből a mennyiségből a képen látható 6 üveg lett nekem.  Érdemes ilyent készíteni, mert nagyon praktikus dolog, télen csak kanalazzuk bele a levesbe vagy egyéb ételbe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
martinelli. Üzemeltető: Blogger.